Kolesarstvo

Gravel je zakon!

Gravel kolesarjenje počasi navdušuje tudi kolesarje po Evropi. Na kolesarski sceni je vedno več ljubiteljev odmaknjenih, razgibanih cest, številnih makadamskih poti, ki kolesarja popeljejo po najlepših predelih dežele. Tovrstne ceste kolesarju nudijo tudi intezivno raziskovanje in neke vrste intezivno doživetje. Biti kolesar, kolesariti hitro, lahko tudi drzno, povsem športno, a vseeno raziskovati odmaknjene kraje, je nekaj zares čudovitega. Vse to in še marsikaj posebnega ponuja gravel kolesarjenje v Sloveniji.

#trek #trekcheckpoint #gravelgrinding #gravelriding

Marsikdaj se sprašujem, kaj je odlična lokacija za kolesarje, ki ljubijo makadamske ceste, vmes prevozijo, kakšno udobno “singelco”, drvijo po peščenih hitrih cestah, drilajo skozi ovinke, se prepustijo blatu, lužam, uživajo v druženju, kulinariki, dobri kavi ob poti, … Veliko spremljam dogajanje na “gravel sceni”, kje vse se razvijajo najlepše tovrstne zgodbe, kje se gradi gravel skupnost, kam odhajajo gravel kolesarji v iskanju najlepših doživetij. Osebno sem velik navdušenec gravel kolesarjenja, moji domači destinaciji sta predvsem Slovenija in Hrvaška. Vsake toliko kolesarim tudi v Avstriji in po severnem delu Italije. Glede na vse dosedanje izkušnje sem ugotovil, da je lahko prav vsaka lokacija dobra za gravel kolesarja – vedno se najdejo odmaknjene ceste, ki povezujejo kraje po stranskih poteh in vsepovsod so možnosti za raziskovanje nepoznanega.

Slovenija ponuja za gravel kolesarja predvsem raznoliko kolesarjenje v zares ohranjeni naravi, polni presežkov in navdušujočih krajev. Na tako majhnem področju, kot je naša deželica, lahko kolesar doživi zares pestro raznolikost. Od ravninskega kolesarjenja, skozi koruzna polja in vinograde na vzhodu, do raziskovanja razgibane primorske pokrajine na zahodu. Na severozahodu in severu kolesarja pričaka predalpsko in pravo alpsko gorovje s številnimi dolinami, prelazi, kristalno čistimi rekami, … Notranjost Slovenije je prav tako raznolika in prepredena z makadamskimi cestami, gozdovi in številnimi odmaknjenimi kraji.

Okolica Ljubljane ponuja za makadamkarje čudovite trase in prav tako daljše ture. Slovenija je zanimiva tudi zato, ker se takoj za velikimi urbanimi naselji prične narava, tisto ruralno ali kmečko okolje, ki omogoča edinstveno kolesarjenje. Skratka, ta naša dežela, te preprosto ne pusti ravnodušnega, prav nasprotno, tako veliko pestrost in raznolikost kolesarjenja lahko doživiš le malokje.

Meni osebno najlepše kolesarske ture lahko razdelim med tiste v alpskem svetu, teh je tudi največ, ker živim povsem pred vrati Julijskih Alp. Ponavdi se podim po čudovitih gozdovih Pokljuke in Jelovice, raziskujem gorstvo Karavank ali pa se lotim katere od zahtevnejših cest, ki vodijo preko vrhov. Tovrstne ture najraje povežem z dolino Soče, kjer se najdejo številne mulatjere, in naprej v razgibana Goriška Brda, pokrajino vinogradov, češenj in odlične kulinarike. Kasneje v letu se podam na slovenski Kras, tako rdeči, kot zeleni, ki diši po teranu ter omogoča odlično kolesarjenje po makadamskih cestah in kamnitih poteh.

Na začetku kolesarske sezone, to je nekje na koncu zime, je prva izbira slovensko Primorje, s čudovito in razgibano Istro v notranjosti. Si zamišljate hitro kolesarjenje po odličnem makadamu skozi nasade oljk? Čista ekstaza. Notranjost Slovenije pa je sploh prepredena z gozdnimi cestami, makadamskimi potmi, ki povezujejo majhne vasi, odročne kraje in omogočajo domačinom – gozdarjem gibanje po terenu. Vse te poti in ceste kličejo po užitkarskem kolesarjenju in raziskovanju: Ljubljana z okolico, Notranjska, kočevski gozdovi, štajerski griči, …

Edinstveno in užitkarsko “grevljanje”. Vso to raznolikost kolesarjenja in pokrajin v Sloveniji se lahko poveže v večdnevno kolesarsko turo, v pravo “bikepacking” doživetje. Vsak, ki se poda na tovrstno kolesarjenje lahko najde čudovite prostorčke za kampiranje, prenočevanje v gorskih kočah ali v vaseh pri domačinih… Slovenija je varna dežela, s prijaznimi ljudmi, ki znajo pomagati, tako da lahko rečemo, da je kolesarju prijazna.

Kakorkoli, za vsakim gravel kolesarjem ali makadamkarjem so visoka pričakovanja in Slovenija s svojo makadamsko infrastrukturo, ki je prepredena po dolgem in počez, ter z neokrnjenim naravnim okoljem, je odlična izbira. Skoraj nemogoče je, da bi gravel navdušenec ostal ravnodušen. Prav nasprotno; s široko izbiro odličnih gravel poti, pristnega doživetja, zanimivih krajev ob poti, bo kolesarja ogrela, tudi zažgala s pravo avanturo.

Besedilo: Matej Mejovšek; fotografije Matej Mejovšek in Gravel Epic Inc.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja