Pohodništvo

Juliana Trail

Zakaj so Julijske Alpe, najvišje gorstvo Slovenije, tako zelo posebne? Zakaj se pohodniki in aplinisti vzpenjajo na tako pokončne vršace teh najbolj vzhodnih Alp Evrope? Čemu takšna privlačnost Triglava, najvišje gore Julijskih Alp, da ga ljudje oblegajo že cela tri stoletja? Zakaj najdemo tako številčne planinske koče in bivake v tem prepletenem gorskem svetu? Ni to ravno posledica tega, da so Julijske Alpe resno gorstvo, da zahtevajo gorniške izkušnje, ustrezno kondicijsko pripravo in taktičen načrt pohoda.

#julianatrail
Dolžina: 269.8 km
Višinska razlika: 7163 m vzpona; 7163 m spusta
Število etap: 15
Povprečna dolžina etape: 19,8 km (4–6 ur hoje)

Julijske Alpe so za nas, domačine, najlepše gorstvo na Svetu. Brez dvoma! Poleti se svetlikajo v številnih sivih tonih, pozimi pa se razkazujejo s pravljično belino. Pogled na gore je marsikdaj dih jemajoč – je eno samo poigravanje s čustvi. Pohodniška pot Juliana, ki vodi okoli Julijskih Alp je elegantna rešitev izogiba vseh pokončnih, nemalokrat špičastih gora. Pot je poigravanje s popolnimi pogledi občudovanja. Pot Juliana je čisti presežek udobne in varne pohodniške izkušnje. Je iskanje najlepšega v lahkem gorskem svetu. Je popotovanje naokoli, v nepravilnem krogu, kjer ni pomembno osvajanje vrhov, kjer je bistvo človek, narava, preplet ruralnega in urbanega okolja z odmaknjenim svetom hribovja.

Julijana trail ponuja povsem dosegljiv človeški izziv, da se najdeš, da prehodiš enega najlepših koncev Alp. Je čisto odkrivanje neodkrite kulture, je hoja ob kristalno čistih rekah, je smiselno povezovanje dolin, je sprehajanje v gostih in zdravja polnih gozdovih. Lahko kar zapišem, ta pohodniška pot je čisti presežek doživetja. Preprosta ideja zbežati stran od hitenja, se naužiti počasnosti in lokalne preprostosti hribovcev. Se srečavati z domačini in se zasvojiti z neokrnjeno naravo.

To pot poznam precej dobro. Nisem je prehodil v celoti, vem, ker sem lenoba?! Prehodil pa sem veliko posameznih koščkov poti. Zadosti, da lahko zapišem, da človeka osvobaja vsakdanjih skrbi. Ta pot te preprosto nese naprej, tudi ker ni prezahtevna in veš, da ti je cilj vsakodnevne etape povsem dosegljiv. Celo cilj celotnega kroženja okrog Julijskih Alp je dosegljiv cilj vsakomur. Povem vam, pot je speljana tako slikovito, raznoliko in mestoma tudi zavito, da pohodniku ponuja pestrost in nenehno voljo za dosego naslednjega vogala, doline, jezera, reke, … Je najbolj pristna oblika človeškega zagona.

Pojdite na to pot, hodite in odkrivajte. Ne bo vam žal. Vredno je! Ujamite svoj tempo in samo uživajte. Zavoljo pestrosti vsega na poti vas ne bo pustilo hladne, razen seveda, če vas dobi naša prava nevihta. Se vidimo tukaj pod visokimi gorami in kakšen košček celo prehodimo skupaj. Odvrzite skrbi in občutite to naše kraljestvo.

Besedilo in fotografije: Matej Mejovšek

  • Več informacij o Juliana Trail – Booking točka >>
  • Zgodba o poti Julijana v angleškem jeziku >>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja