Outdoor Aktivnost

Canyoning

Kljub temu, da obožujem osvajanje hribov in gora ter raziskovanje dolin ter skritih kotičkov narave, sem se nad soteskanjem navdušil razmeroma pozno. Najbrž sem moral najprej preplezati vse tiste stene in se naučiti osnov plezanja. Za spust skozi kanjon je potrebno znanje plavanja, nič manj pa ni potrebna popolna oprema; neoprenska obleka, primerna obutev ter nepremočljiv nahrbtnik.

Pisalo se je leto 1994, ko je bilo raziskovanje odmaknjenih sotesk le za izbranih nekaj. Takrat je veljalo, da »moraš biti malo čez les«, če se z alpinistično in potapljaško opremo odpraviš v nepoznan kanjon in se spustiš skozenj.

#canyoning #moreadventuremoreyou #kanyoning #avantura

Danes je zgodba popolnoma drugačna. Soteskanje je postala zabavna aktivnost za mnoge. Izvaja se v tehnično dobro opremljenih kanjonih in soteskah in velja za varno aktivnost, kjer so situacije lahko kontrolirane. Oprema za soteskanje je udobna in lahka ter primerna za nizke temparature vode. Popolnoma drugače, kot je bilo to včasih.

Kanjoni v Sloveniji, so večinoma locirani v severo-zahodnem delu države, med veličastnimi gorami in kristalno čistimi rekami. Prevladujoče apnenčaste kamnine in voda ustvarjajo čudovite barve. To velja za najlepše slovenske kanjone: Fratarica, Predilnica, Mostnica, Kozjak, Sušec, ter drugi, katerih potoki se izlivajo v reki Koritnica in Soča.

Slovenija je raj za varno in razmeroma lahko odkrivanje in raziskovanje kanjonov. Soteskanje je med najpopularnejšini poletnimi vodnimi aktivnostmi tudi zaradi raznolike narave v kanjonih, ki so polni večjih ali manjših slapov in globokih tolmunov.

Vsak, ki nosi v sebi vsaj delček raziskovalca, ljubitelja narave in ki se navdušuje nad avanturami, bo v soteskanju našel prav posebno vrsto užitka.

Glede na letni čas ter z njim povezane količine vode v kanjonu, je odvisno, koliko zabave nam kanjon ponuja. To pomeni, da je odvisno od količine snega v Julijskih Alpah pozimi in pozno poletnega dežja. Ni dobro, da je slednjega preveč, a tudi ne premalo. Ni boljšega občutka kot spustiti se po naravnem 10-meterskem toboganu in se potopiti v globokem tolmunu s kristalno čisti, smaragdno vodo.

Če vas pot zanese v bližino doline reke Soče, potem je soteskanje zagotovo ena izmed stvari, ki jih enostavno morate izkusiti. Veliko stvari se lahko hitro spremeni, še posebeh, če ste napolnjeni z občutkom, da ste izkusili nekaj velikega in nepozabnega.

Pustite se prepričati, mogoče stopite iz svoje cone udobja, in, obljubim vam, ne bo vam žal.

Več informacij o kanjoning avanturi v Sloveniji:

Besedilo in fotografije: Matej Mejovšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja