Gorsko Kolesarstvo, Kolesarstvo, Outdoor Aktivnost

Gorsko kolesarjenje v Alpah

Občutek drvenja na gorskem kolesu po strnjenem, vijugastem trailu v dolino je nepopisen. Občutek, ko se nahajaš v neokrnjeni naravi slovenskih gora in Triglavskega narodnega parka je nepozaben. Občutek, ko se na koncu ture rahlo umazan in utrujen usedeš na hladno pivo in slasten prigrizek v lokalni oštariji je prav tako nepozaben in dobrodošel. To vse je gorsko kolesarjenje, v alpskem svetu Slovenije, na številnih poteh, odmaknjenih kolovozih in gozdnih vlakah. Gorskemu kolesarju ponuja obilo prvobitnega raziskovanja.

#mtb #mountainbiking #bikeinalps #ridebike #moreadventuremoreyou

Slovenija in gorati del dežele je za gorsko kolesarjenje čudovita lokacija. Tukaj je moč najti nekoliko pozabljene gorske poti, razgibane enoslednice (single trail-e), odmaknjene gozdne ceste, ki povezujejo gorske planine, planote in doline med seboj. Kolesarske poti se najdejo za vsakogar, v vsakem obdobju, razen v zimskem času, ko je ponavadi premrzlo in tudi narava odvrže obilo snega: tudi v nižjih predelih – predgorju Alp. Najlepše je kolesariti spomladi, tam nekje od aprila pa do junija in potem kasneje, od sredine avgusta ter vse do oktobra, ko so najboljše temperature za poganjanje pedal. Poletni meseci so tudi dobra izbira, če seveda vzamemo v zakup, da je lahko kakšen dan zelo vroč, še posebej pri dolinskem kolesarjenju. Je pa moč najti številne kristalno čiste reke in jezera, ki so primerni za štrbunk v vodo, kar pa tudi odtehta še tako vroč kolesarski dan. Izredna kvaliteta kolesarjenja v gorah je tudi to, da je voda v gorskih potokih in rekah pitna.

Narava je v gorskem svetu Slovenije izredna. Slovenija je zeleni raj Evrope, česar se domači ljudje morda celo premalo zavedamo. Predvsem dejstva, da smo ponosni lastniki neokrnjenih gora, zdravih gozdov in čistih rek. Še zrak se diha drugače, bolj polno! To sem se prepričal ničkolikokrat, ko smo s prijatelji kolesarili visoko v Karavankah in v polnih vzdihljajih zajemali čist alpski zrak, ko smo brcali pedala nekam visoko navkreber. Velikokrat se na kolesarski turi preprosto ustavim, usedem na kakšen štor ali skalo in preprosto občudujem pokrajino ter se tako polnim z energijo. To so tako prijetni občutki, težko razložljivi, podobni tistemu, ko se po kolesarski turi utrujen in preznojen postaviš pod tuš in občutiš tisto “noro fajn!”

Gorsko kolesarjenje okrog Alp Slovenije je nepozabna in predvsem pristna izkušnja. Na vsakem kilometru je moč doživeti kaj posebnega, tudi nepredvidljivega. Slovenija je kar malce skrivnostna, ko beseda naleti na gorsko kolesarjenje in ture. Po eni strani je moč najti čudovite kolesarske ture, po drugi strani pa je potrebno kar precej energije in volje, da se ti vse poklopi in poveže v kolesarsko turo presežkov. Ampak, ko te ta čudovita pokrajina s svojimi gorami, naravo, vodami in kolesarskimi potmi enkrat zagrabi, se boš vračal in vračal, … in spet vračal.

Besedilo: Matej Mejovšek; fotografije: Tit Košir in Matej Mejovšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja